lempileipä






Tänä aamuna olin pullantuoksuinen äiti jolla on ikkunassa uusi läpikuultava verho ja uunin jälkilämmössä sulamassa lempileipää. Huhtikuulla leivottua, hiukan huonosti kohonnutta, mutta oi niin hyvää. Ihmeellistä, miten hyvät uutiset toivat mukanaan energian tuulahduksen.

Tämän kylän kaupoista on hankalaa löytää hyvää luomu- tai täysjyväleipää, joten tänä talvena aloin leipoa sitä itse. Lempileipäni on helppotekoinen (vaikka sen tekeminen kestääkin kauan, koska taikinaa turvotetaan ja kohotetaan pitkään) ja herkullinen, oma muunnelmani Anna Bergenströmin Rofanin arkileivästä. En ole kova tyttö vaivaamaan ja tätä ei juurikaan tarvitse, ehkä siksi teenkin tätä niin mielelläni. Seesaminsiemenet ovat yksi suurimmista herkuistani, joten omaan versiooni on niitä lisätty enemmän kuin alkuperäisessä oli.

Lempileipä
Ensin:
2dl täysjyväruisjauhoja
1 dl kokonaisia pellavansiemeniä
1 dl täysjyvävehnähiutaleita
2 dl auringonkukansiemeniä
1/2-1 dl seesaminsiemeniä
n. 2 tl suolaa
5 dl kiehuvan kuumaa vettä
Lisätään myöhemmin:
puoli pakettia hiivaa
2 dl haaleaa vettä
10 dl täysjyvävehnäjauhoja
Lisäksi tarvitaan:
pari desiä jauhoja
kananmuna
seesaminsiemeniä

Mittaa ruisjauhot, hiutaleet, siemenet ja suola kulhoon, kaada kiehuvan kuuma vesi päälle ja sekoita. Anna seistä 2 tuntia. Sekoita sitten puoli pakettia hiivaa haaleaan veteen kulhossa, ja lisää hiiva-vesi-seos sekä 10 desiä täysjyvävehnäjauhoja taikinaan. Vaivaa taikinaksi ja kohota liinan alla tunti.

Sirottele sitten pari desiä jauhoja pöydälle ja kumoa leipätaikina siihen. Vaivaa taikina kevyesti, ja muotoile paksuksi rullaksi. Laita rulla uunipellille ja anna kohota vielä puoli tuntia. Voitele vatkatulla munalla, ripottele päälle seesaminsiemeniä, ja paista 250 asteessa 15 minuuttia. Alenna lämpötila 150 asteeseen ja paista vielä puolisen tuntia. Jos haluat leipään rouskuvan rapean kuoren, laita uunin pohjalle vedellä täytetty uunivuoka paistamisen ajaksi.

Herkullista viikonloppua kaikille!

Comments

  1. Kauniin raikkaat kuvat! Leipäkin näyttää herkulliselta, nam.

    Pitäispä itsekin taas alkaa leipoa leipää itse. Jotenkin nuo kaupan leivät alkavat kyllästyttää. Ja kyllähän se on niin, että itsetehty leipä on aina paljon parempaa. Ehkäpä otan kesäksi projektin tehdä leivät itse.

    Mukavaa viikonloppua sinnekin!

    ReplyDelete
  2. Todella kauniita ja tunnelmallisia kuvia. Minä olen ollut viime aikoina laiska leipoja. Joskus tein usein sämpylöitä, olivathan ne hyviä. No, odotan, että jauhopeukaloa taas syyhyttää.

    ReplyDelete
  3. Vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta reseptiltä! Mutta mistä saa täysjyvävehnähiutaleita - ihan uusi juttu mulle?

    ReplyDelete
  4. Leipä näyttää ylihyvältä. Pelkäänpä vain, että vaikka on noin hyvä reseptikin tuossa (jonka otin ylös) niin tämä äiti ei saa leipää tehtyä. Kuitenkin mulle liian monimutkainen juttu, tai siis se käsien laittaminen taikinaan ja taikinakulhon pesu ne taitavat mulle niitä leipomisen esteitä olevan...

    ReplyDelete
  5. Herkun kuuloinen ja näköinen leipä. Tämä täytyy pitää mielessä. Tykkään kans niin seesaminsiemenistä.

    Meillä on täällä yksi pieni kotileipomo, jonka leipiä yritän aina löytää, kun niissä ei ole E-aineita, mutta luomua nekään leivät eivät ole. Hirveän vaikea löytää pienistä kaupoista luomua, vaikka välillä kyllä onnistuu. Eilen löytyi ruisleipä, ja silloin se tuntuu tosi mukavalta.

    Mun tekis kauheasti mieli leipoa leipää juurella. En vain yhtään ymmärrä, miksen saa tehtyä sitä...aina on muka jotain muuta ja ei ole riittävästi aikaa.. en oikein usko omiin selityksiini.

    ReplyDelete
  6. Täytyypä joskus kokeilla kun innostun. En ole minäkään taikinajuurta ikinä tehnyt.

    ReplyDelete
  7. Sinulla on hurmaava blogi! Tulin ekaa kertaa, ja palaan :)
    verho on kaunis!

    ReplyDelete
  8. Malla: Itsetehty on kyllä kieltämättä parempaa, ja ainakin silloin tietää varmasti, mitä leipä sisältää. Kuulostaa hyvältä idealta tuo kesäprojektisi, ehkä minäkin voisin.

    Kirjailijatar: Varsin laiska leipuri olen minäkin, mutta välillä innostun -- se tulee vähän puuskittain, niin kuin siivouskin.

    Jonna: Siis tarkoitan ihan puurohiutaleita. Ainakin Nalle-sarjassa on, ja mulla on ihan semmoinen muistikuva että Pirkalla olisi myös luomuna.

    Liivia: Minäkään en tykkää laittaa käsiäni taikinaan, siksi en mielellään leivo juuri muuta kuin piirakoita. Mutta tässä reseptissä, kun jauhottaa kätensä ennen vaivaamista, se vaivaaminen on oikeasti ihan parin minuutin juttu maksimissaan. Siksi minäkin tätä niin mielelläni teen, että kädet ei juurikaan sotkeennu... :)

    Himalainen: Onnekas olet, kun teillä on kotileipomo paikkakunnalla! Meidän paikkakunnallakin on yksi pikkuleipomo, mutta sieltä ei taida saada käydä paikanpäältä ostamassa. Kaupungissa ostin aina alakerran leipomosta.

    Riikka: Kannattaa, hyvää on!

    Anniina: Kiitos ja tervetuloa Koivukujalle!

    ReplyDelete
  9. Ihana leipä ohje! Minä pyrin ihan budjetoinnillisista syistä tekemään paljon leipää itse, joten tällaiset ohjeet tulevat tarpeeseen:)

    ReplyDelete
  10. Olina: Totta, itse tehden tulee halvemmaksi. Kannattaa kokeilla tätä, on todella hyvää! :)

    ReplyDelete

Post a Comment